Op vakantie op Hoeve de Linde in Vaals

Vakantievoorpret


Vaals Amuseert wandeling 2018Kunst kijken, natuur & historie en de smaakpapillen prikkelen..
Dagje genieten!

Kunst kijken, smaakpapillen prikkelen, genieten van natuur en historie! Dat zijn de ingrediënten van Vaals Amuseert! Een perfecte combinatie van al het moois dat Vaals en haar omgeving te bieden heeft. Heerlijk wandelend een paar uurtjes doorbrengen in het heuvellandschap en onderweg pauzeren op markante, historische en pittoreske locaties met een huisgemaakte amuse terwijl u aldaar kunt genieten van exposities met werken van gerenommeerde kunstenaars.

10 km, 4 locaties, 4 amuses
Vaals Amuseert is alweer bezig aan haar vierde editie en ook dit jaar voert de wandeling u langs geheel nieuwe paden en wegen. Zelfs geboren en getogen Vaalsenaren zeggen ook dit jaar weer opnieuw verrast te zijn van de idyllische verborgen plekjes die ze tijdens de wandeling tegen kwamen.
De wandeling is lusvormig, heeft een lengte van ca. 10 kilometer en u bezoekt onderweg Kasteel Vaalsbroek, Hoeve de Linde, Hotel Kasteel Bloemendal en Herberg Oud Holset. In het handzame wandelboekje met plattegrond staat de wandeling duidelijk beschreven.
De wandeling is t/m 4 november a.s. iedere dag (m.u.v. dinsdag en woensdag dan kunt u alleen niet bij Hoeve de Linde terecht) te lopen en u kunt starten bij ons vanuit de gasterij op Hoeve de Linde. Vouchers en wandelboekjes zijn te koop bij ons in de gasterij, of de VVV winkel in Vaals aan de Maastrichterlaan. 

Von Clermont en zijn kastelen
Kasteel Vaalsbroek en Kasteel Bloemendal zijn in geschiedenis met elkaar verbonden door lakenfabrikant von Clermont. In 1761 kochten hij en zijn echtgenote kasteel Vaalsbroek als buitenhuis. Om godsdienstige en zakelijke redenen vluchtten zij zoals velen in die tijd van Aken naar Vaals. In Vaals bouwde Von Clermont een nieuwe lakenfabriek met woning (het huidige gemeentehuis van Vaals). Toen hij op 63-jarige leeftijd besloot zijn levensdroom te verwezenlijken begon de geschiedenis van Kasteel Bloemendal. Precies tegenover zijn weverij wordt in 1791 de eerste steen gelegd van een vorstelijk buitenverblijf, dat de naam zal dragen 'Schloss Blumenthal'.

Kasteel Vaalsbroek Hoeve de Linde Hotel Kasteel Bloemendal
Kasteel Vaalsbroek Hoeve de Linde Kasteel Bloemendal

Helaas heeft hij het kasteel nooit compleet af gezien, hij overlijdt december 1795. De dood van Von Clermont brengt ons weer terug naar Kasteel Vaalsbroek want in de weilanden ten zuiden van het park bij Kasteel Vaalsbroek ligt het omheinde mausoleum, in 1786 gebouwd door de architect Moretti. Hier is de laatste rustplaats van Von Clermont en zijn familieleden.
Hoeve de Linde ligt midden tussen de 2 kastelen in en heeft eveneens een lange rijke geschiedenis en bovendien ook nog eens een historische verbinding met Kasteel Vaalsbroek die vele eeuwen terug gaat. De hoeve was in de vroege middeleeuwen de laathoeve van het toenmalige laathof Vaalsbroek en diende vaak als vergaderplaats van het gericht van deze laathof. Gedeeltes van de in carré vorm gebouwde hoeve dateren uit de 16e eeuw. En er zijn zelfs delen die nog ouder zijn en verwijzen naar 2 oude Romeinse torens.

 

 Waan je in de Toscane of Provence, een heerlijk stukje buitenland binnen handbereik in eigen land! Boek hier je verblijf op Hoeve de Linde ♥️